Mai de Vamă

Festivalul Macilor

Mai de VamaO fotografie cât o mie de cuvinte. 7 aprilie 2016 mă surprindea la malul mării, cu aerul sărat, cu muzica valurilor și glasurile pescărușilor în urechi, cu un vânticel primăvăratic și năzbâtios în părul răvășit. Albastrul ochilor se lovea și se minuna de infinitele nuanțe de albastru și azur ale mării din Vama Veche: turcoaz, albastru tare, bleumarin, liliachiul cerului, albastru pal, baby blue cu bule mici și mărunte revărsate pe nisipul plin de scoici al țărmului încă nepregătit pentru sezonul estival.

Marea m-a atras și m-a încântat de fiecare dată când am revăzut-o și, de câțiva ani, am prins obiceiul bun, după gustul meu, de a o vizita în extra-sezon. Merg după iernile lungi de București gri și după verile dogoritoare, când orașul se încinge și te încinge.

P1010780Vama de Mai am descoperit-o pur întâmplător acum câțiva ani, 4 să tot fie, când am decis cu o prietenă să o vedem într-o altă lună decât obișnuitele iulie-august. M-a fermecat! Atâta feerie și poezie nu-mi fusese dat să văd la malul mării în expedițiile mele în lunile de vară. Ce m-a surprins cel mai mult a fost decorul simplu, câmpenesc, oarecum, creat de maci. Primele zile de mai, chiar și finalul de aprilie, reprezintă sezonul macilor. Înfloresc gingaș și imperfect pe câmpuri și pe malurile surpate, bătute de vânt și soare de la Marea Neagră. Își ridică timid tulpina subțire, poroasă, în soare și lasă la vedere o fustiță boțită și firavă ce tremură la fiecare adiere ușoară de vânt. Se deschid maiestuos și lasă privitorul să-i admire miezul negru ca un nas umed de câine. Fustițele roșii punctate cu negru flutură peste tot precum fustele de țigănci încinse în joc. Flutură și își spun povestea cui or vrea să le asculte: fluturilor, gărgărițelor și insectelor înaripate. Flutură a uitare și a visare și te transportă parcă în alte vremuri, alte timpuri, cu răbdare și poezie.

P1010781Întinzi pătura pe nisipul încă ud de ploi și valuri, doar ușor zvântat, privești cerul cu nori fugăriți de vânt, marea ce se întinde până dincolo de orizont, înclini capul pe spate și vezi malul spart brodat cu maci mari și mici fluturându-ți bun venit în vârful buzelor coapte, roșii. Te relaxezi complet și asculți doar muzica valurilor, întreruptă de un răsfoit de foi agitate de vânt, de zumzetul tractorului ce nivelează plaja, de strigătul singuratic al pescărușilor.

Sunt locuri pe care le mai văzusem și cu alte ocazii, dar niciodată cu acești ochi minunați de priveliște. Imaginea aceea a macilor fluturând a nepăsare am infuzat-o și am cuprins-o în ființa mea. E cu mine mereu, iar când luna mai bate la ușă gândul îmi fuge la Mai de Vamă.

Notă: Articolul l-am scris într-o zi cu poaie și soare timid în grădina Cișmigiu, pe 7 aprilie, pe caietul meu cu dungi colorate, din dorința de a retrăi acele momente și de a zugrăvi în cuvinte o imagine care mă animă ori de câte ori o revăd cu ochii minții. Călătoriile te fac să te simți mai bogat fără să deții bunuri, mai împlinit fără să fi realizat ceva considerabil. Călătoriile te educă și îți cultivă gustul de frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *